Skofvlaaten.dk
SpeakOnline - Speak og Voice over
 

Hvorfor er det vigtigt at fjerne skovflåten?

Skovflåt, tæge, blodmide — den har mange navne og kan give alvorlige infektioner. Derfor skal man være ekstra vågen, når man færdes i naturen og når man kommer hjem. Det er en god idé at kigge hinanden efter — også børnene — for skovflåten sætter sig ofte, hvor man ikke selv kan se den.

Vær opmærksom. Der kan gå meget lang tid efter et bid, før en eventuel infektion viser sig. Vær derfor på vagt overfor følgende ting i lang tid efter, at skovflåten er fjernet: Første tegn på infektioner er hududslet, som breder sig fra bidstedet i et velafgrænset, ofte håndfladestort, rødt mærke, nogle gange mest fremtrædende i randen. Det er tit ringformet og på størrelse med en håndflade.

Opdages en skovflåt, bør den fjernes så hurtigt som muligt. Det kan være vanskeligt, og der findes mange gamle husråd om, hvordan dette gøres, men en meget effektiv måde er med Tickner eller med 3M's flåttang.

Lad være med at prøve alle de gamle husråd med at dreje flåten rundt, brænde den med et cigaretskod eller smøre vaseline på til den slipper. Man risikerer blot, at flåten "kaster op" og overfører borrelia.

Der er endnu ikke lavet videnskabelige undersøgelser, som viser om risikoen for at få borreliose afhænger af hvordan flåten fjernes. Derimod er det bevist, at jo længere flåten borer sig ind, jo større er risikoen for at få borreliose.

Indtil videre anbefaler man flåt-fjerneren som den sikreste metode til at fjerne flåten. Derudover er det vigtigt at få fjernet flåten så hurtigt som muligt.

Fjernes flåten indenfor 4 timer er risikoen for borrelia minimal.

Hvad skal jeg gøre, hvis hovedet bliver siddende?
Hvis hovedet bliver siddende, er der risiko for at få infektion med andre mikroorganismer, svarende til den infektion man kan risikere, hvis man har fået en splint eller anden fremmedlegeme i huden. Denne infektion har ikke noget med borreliose at gøre, men kan være farlig eller ubehagelig alligevel. Derfor er det vigtigt at skovflåtens hoved bliver fjernet.

Får man mistanken om sygdommen, skal man kontakte lægen.Flgende sider er relateret til denne artikel:
- Hjæææælp - jeg er blevet bidt. (Tekster)
- Borreliosens tre stadier (Tekster)
- Fjern flåten med 3M's flåttang (Tekster)
- Fjern flåten med Tickner (Tekster)