Categories
Uncategorized

HVILKE EL-OPGAVER MÅ DU KLARE I DIN FRITID?

Mange danskere er ikke klar over, hvilke opgaver inden for el man i grunden har lov til at udføre på egen hånd. Og derfor kan der som følge af dette af og til opstå farlige situationer, hvor overmodige gør-det-selv-typer kommer galt afsted, fordi de har rodet sig ud i noget, som de egentlig ikke har forstand på. Men hvilke opgaver må du egentlig selv udføre i din fritid? Og til hvilke opgaver kræver en autoriseret elektriker? Det kigger vi nærmere på her.

Disse el-installationer kan du selv løse
Det er ikke alle el-opgaver, der har med el at gøre, man behøver en elektriker til at klare for sig. Faktisk må man gerne ordne flere installationer selv, end man måske lige skulle gå og tro. For eksempel er det tilladt at udskifte en stikkontakt på egen hånd, selvom mange er af en anden opfattelse. Dette skal selvfølgelig ikke ses som en opfordring til at gøre det, hvis man ikke har forstand på hvordan arbejdet skal udføres. Det er altid vigtigt at huske på, at man altid skal være forsigtig, når man arbejder med el og elektriske kredsløb.

Her er de opgaver inden for el, som man må løse på egen hånd:

Både uautoriserede virksomheder og forbrugere må udskifte en afbryder og stikkontakt
Gulvvarme
Tilslutning af køleskab
Tilslutning af ovn, komfur og emhætte
Montering af lamper
Tilslutning af opvaskemaskine og radiator
Med flere opgaver som ikke kræver en elektriker
Der er altså mange ting, som man gerne må klare på egen hånd, selvom det handler om el. Men det kræver selvfølgelig, at man har en nogenlunde idé om, hvad man laver og at man samtidig er meget forsigtig i ens fremgangsmåde. Det er altid en god idé at forhøre sig hos en autoriseret elektriker, inden man begiver sig ud i at installere el på egen hånd.

Pas på elektriker arbejde af dårlig kvalitet
Omvendt er det også en god idé, at være obs på det arbejde der bliver udført af en eventuel tredjepart. Hvis du oplever en el-installation af dårlig kvalitet, så kan du henvende dig til Ankernævnet for Tekniske Installationer, der både behandler klager over el- og vvs-arbejde.