Categories
Uncategorized

SÅDAN TJEKKER DU DINE KÆLEDYR FOR FLÅTER

Monies store hunde og katte er smukke pelsdyr, som vi ofte elsker dybt. Men desværre har de tendens til at få flåter – især om sommeren. Det er vigtigt at fjerne flåter fra dine kæledyr hurtigst muligt for at undgå flere helbredsproblemer. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man inspicerer dagligt og periodisk for vend om dine kæledyr har fået flåter.

For det første skal du konstant være opmærksom på din kæledyrets pels – især på de steder, hvor dens hud ikke er synlig. De typiske steder, man skal holde øje med, er hovedparten af deres hale, øre og nakke samt de største foldninger i deres krop og skabslågerne. Sørg for at bruge fingre og øjenlåg når du holder øje efter tegn på en flåt.

Hvis du lige har været på tur med dit kæledyr fx en tur i skoven eller en have, så bør du tjekke den grundigt nogle timer efter turen. Flåter kan godt foregå uden at du bemærker dem med det samme, men det bør kun være i en kort periode for ikke at risikere sygdomme forbundet med flåter. Det er især vigtigt at overvåge din kat – de er stadig den største risikofaktor for at fange landtransmitteret encefalopati (LTE). Derfor skal du huske at tjekke dere pr efter hver tur udenfor.

Du kan forebygge risiciene ved proaktiv fjernelse af flåter gennem anvendelse af lovlige pesticider såsom parfume der indeholder insektmiddel eller chlorering af dit hus og haver hvis du har et lille sted derhjemme. Sørg også for at forklare dit barn om vigtigheden af ​​at inspicere dit kæledyr dagligtz da det kan vare op til et par timer efter udendørs aktivitet, før eventuelle bier eller andet bemækker dyret. Dette vil ikke alene beskytte din familie mod farlige sygdomme som folskulder men det vil også reducere stressniveauerue som kan give anledning til diverse sundhedsproblemer foranrettede!

Lige fra hunde og katte til heste og geder – sommermånederne betyder ofte at kæledyr er mere ude og omkring, og dermed risiko for at blive bidt af flåter. Derfor er det vigtigt at kigge efter flåter så hurtigt som muligt, da det ikke alene kan være ubehageligt, men i værste fald føre til sygdomme. Heldigvis er der enkle trin du kan tage for at kontrollere dine kæledyr.

Det første trin er at inspicere dem. Tag et godt kig på din hunds eller kattes pels for flåter – især områder som bagbenene, maven og hovedet. Brug dine fingre for at presse pelsen let mod hudens overflade, så du bedre kan se dem. Selvom flåterne kan være små nok til at gemme sig mellem hårene, skal du stadig være opmærksom på tegn som ridser og knolde langs hudens overflade samt andet udflåd.

Hvis du har andre typer af dyr som heste og får, skal du være opmærksom på lyde som stikken eller gnavelyde, når du nærmer dig dem. Sørg også her for ikke at udelukkende se på de offentlige områder, men bestemte dele af dit dyres krop hvor flåterse vil gemme sig – bag ørerne, indersiden af forbenene osv. Det kan vores i visse tilfælde være nødvendigt at tjekke om den indeholder flåter i munden eller ørerne. For at undgå bit selv skal man huske altid bære handsker!

Flatagen ser ofte ud som et trykket slimspor, da den suger dyrets blod. Nogle gange kan det virke umuligt at finde alle de små biter af slimspor. Heldigvis kan du bruge specielle maler som kan opspore disse slim-holdige steder; malingsstofferne vil gøre det lettere for dig at se de steder på dyret som skal renses fra parasitter.