Categories
Uncategorized

SÅDAN TJEKKER DU DINE KÆLEDYR FOR FLÅTER

Skovflåten er et af de farligste dyr, som vi har i den danske natur. Selvom den er lille, så er de sygdomme den kan medbringe i værste fald dødelige. Så når du er kommet hjem fra skovturen sammen med din hund, eller er din kat været vidt omkring, så er det utroligt vigtigt, at du passer på og kigger efter flåter på dit kæledyr, efter de har været ude i naturen. Det er både for dyrets bedste, men også for dig og din familie. Flåter er nemlig kendt for at sprede farlige sygdomme som borrelia/borreliose og kan også ramme mennesker.

Har din hund eller kat fået flåter?
Flåterne skal fjernes hurtigst muligt, idet de ikke kan nå at overføre de farlige sygdomme inden for de første 24 timer, hvor de har siddet på dyret. Her kommer der en række tips til, hvordan du mest effektivt får fjernet de små blodsugere.

Flåtfjerneren eller tægetangen er særdeles effektive, når flåten er opdaget. Har du ikke sådan én, så kan en gammeldags pincet også bruges. Sørg for at der er et godt greb om flåten. Går flåten i stykker, kan maveindholdet stadig forsage skade på dit kæledyr.
Det nyeste middel til forebyggelse mod flåter – her til hunde – er en tyggetablet, der virker i tre måneder, både mod flåter og lopper. Her undgår du også at skulle kæmme en langhåret hund igennem og risikere, at flåten er blevet overset.
På markedet findes også et halsbånd til både katte og hunde, der også har en effektiv virkning mod både flåter og lopper. Halsbåndet virker i op til otte måneder.
Hunde kan få en godkendt vaccine mod borreliose. Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle. I starten skal den gives et par gange om ugen i ca. tre uger, hvorefter den blot skal have vaccinen én enkelt gang om året. Her kan det anbefales, at hunden får vaccinen i løbet af vinterhalvåret. Selvsamme vaccine er endnu ikke blevet godkendt til katte.
Flåter og kat kan også behandles og forebygges, f.eks. ved at give din kat eller hund en pipette eller et halsbånd mod flåter og tæger. De mest kendte mærker er Advantix og Frontline, der dræber flåter og har en afskrækkende virkning på flåter i op til 4 uger.
Husk også at tjekke dig selv for skovflåter efter gåturen. Med pincetten er det nemt at fjerne de farlige blodsugere. Held og lykke dine kæledyr fri for flåter og tæger.