Categories
Uncategorized

VÆR EKSTRA OPMÆRKSOM PÅ FLÅTER I EFTERÅRET

At sætte sin opmærksomhed på flåter, når vi opholder os udendørs i disse efterårsmåneder, er et absolut must!

Om sommeren og efteråret opholder flåterne sig ofte i buske og krat, hvor de leder efter en vært at bide. Så selvom det er helt normalt at være bekymret ved synet af en flåt, skal vi huske på at det kan forebygge sygdomme som f.eks. Lyme Borreliose og Anengiose.

Hvis man er ude i naturen, anbefaler jeg at man bar det lange tøj som kunne dække benene, arme og ansigtet. Kunststofsokker kan gøre det lettere for en at frastøde flåter fra benene. Det bedste er, at tøjet skal være lukket, så der ikke kan kravle noget indenunder. Vi bør også overveje myggenet rundt om hovedet, medmindre vi befinder os på et åbent område uden vegetation/krudt.

Vær altid opmærksom på de personer der har den største risiko for at blive smittet: Små børn og gravide kvinder. Endvidere skal vi sommerhusfolks huske på at skifte persienner og reparere eventuelle revner i vinduerne regelmæssigt – alt sammen med henblik på at reducere antallet af myggestikkende insekter.

Når efteråret melder sin ankomst, skal man være extra opmærksom på flåter, for de er nu aktive. Det bedste værn mod flåtbåren sygdom er at være klar over, hvor den største risiko for at få flåter er – nemlig skov- og græsområder.

Ved at holde sig til stier når man bevæger sig i naturen og derved undgå at komme tæt på buske og højt græs kan man minimere risikoen for at blive bidt af en flåt. Man bør desuden slutte ærmer, lukke bukserne ind i strømperne og ikke mindst anvende insektspray. Det kan også være en fordel at bære lyse farver, som fx orange eller gul, da det gør det lettere at spotte flåter, hvis de alligevel skulle have fanget et lift med dig hjem.

Hvis man har fundet en flåt sidder på én selv eller i familien, så er det vigtigst at behandlingen igangsættes hurtigst muligt for at minimere risikoen for infektion. Flåter kan overføre sygdomme som Lyme Borreliose og TBE (Tick Borne Encephalitis), så det er altid en god idé at øge den lokale sundhedsfaglige viden om disse sygdomme, sorter risikoen for infektion og hvilke symptomer der skal udvises.

Efteråret er endelig her og det betyder, at det er tid til at trække uldtrøjer og lange bukser på. Selvom den lavere temperatur giver os mulighed for vinterfester og skønne rundvisninger, betyder det desværre også, at vi er i farezonen for smitte med flåter.

Derfor vil jeg opfordre alle til at være ekstra forsigtige de kommende måneder. Flåter har et bredt spektrum af bakterier og vira, som de kan overføre til mennesker, herunder Borreliosis, som du måske har hørt om.

For åbenlyse grunde er det bedst at undgå ture overalt, hvor flåter kan findes – særligt i skovene, der er rige på vegetation. Tag tøj på til ekstre beskyttelse og husk altid at gennemgå dit tøj og kropsdele efter en tur for at sikre dig, at du ikke har et flåtsyge.

Hvis du allerede er blevet smittet med en flåtsyge, skal du henvende dig til din læge hurtigst muligt for at få en medicinsk behandling. Det vil ikke klare det hele på få dage, men medicinering kan mindske nogle af symptomerne. Følg altid instruktionerne fra din læge om brug af medicin og husk på, at det kan tage lidt tid før symptomerne fuldstændigt forsvinder.