Categories
Uncategorized

VÆR EKSTRA OPMÆRKSOM PÅ FLÅTER I EFTERÅRET

For de mange kæledyrsejere, som befinder sig i Danmark, så er det danske efterår ensbetydende med gåture i skoven og udendørsaktiviteter, der både kan foregå alene, men også med en firbenet ven ved siden af sig. Desværre følger der med solskin og grønt græs også flåter og derved også risikoen for grimme bid og farlige sygdomme, der spreder sig med de hårdføre blodsugere.

Både hunde og katte har en høj risiko for at blive bidt af en flåt i løbet af deres levetid. De små sygdomsspredere er ligeglade med, om hunden er hvalp eller gammel, og om katten er killing eller ej, de angriber alt og alle med lige stor fornøjelse. Ofte kan de svære at få øje på med det blotte øje, men du gør som kæledyrsejer klogt i at kigge godt efter, flere gange om dagen. For med flåten følger blandt andet den berygtede borrelia-bakterie, der i værste fald kan være dødbringende. Derudover kan flåten sprede smitten videre til de mennesker der er i husstanden. Så det er bestemt ikke kun dit kæledyr, det kan gå ud over, hvis angrebet har fundet sted.

Tjek for flåter når du kommer hjem fra skoven!
Der findes på markedet – desværre – ingen permanente løsninger på flåtproblemet. Derfor er det vigtigt, at du som kæledyrsejer er meget grundig og opmærksom, når flåtjagten sættes i gang efter I er kommet ind i huset ugen efter en tur i skoven. Her er tre gode råd når det drejer sig om flåtudryddelse:

Flåter er heldigvis relativt nemme at fjerne med håndkraft, i modsætning til eksempelvis lopper. Du kan selv fjerne den fra dyrets pels, når først du har fået øje på sjoveren. Kæm pelsen godt efter med en flåtfjerne eller en almindelig pincet. Ofte er flåterne gemt godt ned i dyrets pels, så det kan være nødvendigt at føle sig frem med pincetten eller fingrene. Når flåten eller flåterne er fundet, skal der tages godt fat om kroppen med pincetten. Ved udtrækning af flåten skal du være opmærksom på ikke at hive for hurtigt eller for voldsomt. Hvis du gør det, så risikerer du at ”splitte” flåten ad, så al dens bakteriefyldte maveindhold havner på dit kæledyrs hud og i nærheden af det sår, der er kommet efter biddet. Så er skaden muligvis sket. Når du trækker flåten ud skal det gøres i et langt, sejt træk, gerne hvor du skruer på den samtidig. Husk at rense såret efter med desinficerende middel, så der ikke opstår betændelse omkring såret. Og husk også at vaske hænder, grundigt.

Der kan købes nogle særdeles effektive loppehalsbånd på markedet, både til katte og hunde. Selvom de hedder loppehalsbånd, så virker de faktisk også mod flåter. De virker i et halvt års tid og er ret praktiske i kampen mod de små mider. Det er en løsning, der kan gives til kæledyret om vinteren og holde foråret og sommeren ud og stadig fungere fuldt funktionelt. Halsbåndet dræber både de flåter og lopper, der er på dyret i forvejen, men holder også nye på afstand af halsbåndets ejer. Loppehalsbåndet fungerer, som en bonus, også som en præventiv loppekur mod de typer af bændelorme, der følger med loppebid.

Der er flere flåtmidler, der ved hjælp af pipetter kan duppes direkte på hunden eller kattens hud. Det flydende middel er et godt værn mod flåter, da det ligesom halsbåndet udrydder de tilstedeværende flåter og lopper, men også fungerer som fugleskræmsel over for nye angribere. Her skal du dog være lidt opmærksom. For når midlet er duppet på hunden eller katten – særligt omkring hovedet og halsen – så må børn eller andre vente med klapperi og nusseri af kæledyret. Midlet kan være skadeligt for mindre børn, så vent et par timers tid, inden de kan vise deres kærlighed igen.

Flåtangrebs alvorlighed kan variere. Nogle spreder sygdom, andre gør ikke. Nogle gange kan du også være uheldig og være ude for, at flåten har siddet der i lang tid, eller du kan opdage dem samme dag som gåturen har fundet sted. Derfor er det altid en rigtig god idé at tale med din dyrlæge, både hvis der er mistanke om flåter på kæledyret eller hvis angrebet har fundet sted tidligere på ugen.